• Lorem ipsum

USB versies en de maximale snelheden

USB versies en de maximale snelheden

­­USB uitgelegd

 

USB, wat staat voor Universal Serial Bus, is een standaard die sinds de jaren 90 wordt gebruikt. Het heeft de manier veranderd waarop we apparaten aansluiten en gegevens overdragen.

 

Hoe het begon

USB werd in 1994 ontwikkeld door zeven bedrijven. Hun doel was om de vele verschillende soorten aansluitingen die toen bestonden te vereenvoudigen door één universele aansluiting te maken. De eerste versie van USB (Versie 1.0) werd in 1996 geïntroduceerd en bood snelheden tot 12 megabit per seconde (Mbps).

 

Verschillende versies

In het jaar 2000 kwam er een vernieuwde versie van USB, die de snelheid sterk verbeterde tot 480 Mbps. Deze versie werd snel de standaard voor veel apparaten. Sindsdien zijn er meerdere versies van USB verschenen, maar de meest recente versie is USB 4, die in 2019 werd gelanceerd en snelheden tot 40 gigabit per seconde (Gbps) biedt.

 

De belangrijkste USB-standaarden zijn:

  • USB 1.x: 1.5 Mbps (Low Speed) en 12 Mbps (Full Speed)
    • USB 2.0: 480 Mbps (High Speed)
    • USB 3.0/3.1/3.2: 5 Gbps, 10 Gbps, en 20 Gbps (SuperSpeed en SuperSpeed+)
    • USB4: 40 Gbps

Naast de verschillende snelheden, verschillen de connectoren ook. Bijvoorbeeld, USB-C is een veelzijdige connector die kan worden gebruikt voor dataoverdracht, stroomvoorziening en zelfs video-uitvoer naar grote schermen. Zo heb je ook USB type A die word vooral gebruikt om bijvoorbeeld toetsenborden en muizen te verbinden. Dus als de connector niet past van je muis of toetsenbord kom dan naar https://www.echtekabels.nl/usb-32-adapter.html voor de juiste USB Adapter

USB

 Een USB-kabel bestaat uit verschillende draden (aderen) een normale USB 2.0 kabel bestaat uit 4 aderen.

  • VCC (Voeding)
  • GND (Aarde)
  • D+ (Data Plus)
  • D- (Data Minus)

 

Een USB 4 kabel heeft 20 of meerdere aderen ze hebben meerdere aderen voor meer snelheid om data over te dragen maar ze zijn zo in de stekker verwerkt dat de connector even groot blijft zodat de oudere connectoren ook nog passen.

 

USB-kabels mogen niet te lang zijn. Als je een USB-kabel te lang maakt, kun je niet meer de maximale snelheid uit de kabel halen en heb je kans op data verlies.

 

Een USB 2.0 kabel kan maar vijf meter lang zijn en een USB 4 kabel kan maar twee meter lang zijn.

 

Als je toch langere kabels wilt dan moet je gebruik gaan maken van repeaters

Dat zijn kabels die het signaal versterken.

 

Op echtekabels.nl hebben we repeater kabels van 5 meter die je aan elkaar kan koppelen tot 25 meter! En nog veel meer USB-producten dus ben jij toevallig op zoek naar deze repeater kabels of andere USB producten kijk dan hier.

 Toekomst

De toekomst van USB ziet er veelbelovend uit met de introductie van USB 4, dat hogere snelheden en betere prestaties biedt. USB 4 is gebaseerd op Thunderbolt 3 en biedt één enkele kabeloplossing voor data, video en stroom, waardoor de connectiviteit verder wordt vereenvoudigd.